Adipex rozumné užívání

10.04.2013 11:56

Adipex retard je lék, který se používá na léčbu obezity. Účinnou látkou je fentermin, který působí jako tzv. anorektikum — snižuje pocit hladu. V přípavku Adipex retard je fentermin vázán na pryskyřici a dochází k jeho postupnému uvolňování. Adipex retard není možné v ČR koupit bez receptu.

Adipex3.jpg

Potlačením pocitu hladu usnadňuje dodržování dietních omezení.

Je to opět pdobné jako s řadou jiných léků na hubnutí — nezhubnou za vás, jen vám mohou pomoci dodržovat dietní režim

 

A součástí tohoto režimu musí být samozřejmě nejen dieta, ale také pohybová aktivita. Adipex retard může pomoci je přechodně: doporučená doba léčby je 4-6 týdnů, maximální 3 měsíce. Adipex retard se zpravidla užívá 1x denně ráno — „chytrá“ tobolka má řízené uvolňování účinné látky a účinek by měl přetrvat nejméně 8 hodin.
Cílovou skupinou jsou obézní pacienti s indexem BMI 30 více, u nichž předchozí dietní opatření selhala. Není to tedy v žádném případě prostředek první volby.

Rizika

Důležitým rizikem je možnost vzniku závislosti a tolerace (oslabení účinku) při dlouhodobém podávání. Proto se doporučuje, aby nepřerušované užívání Adipexu retard nepřesáhlo 3 měsíce - poté by měla následovat nejméně stejně dlouhá přestávka.

Je třeba si uvědomit, že se jedná o koncepčně starý lék, který již byl v některých zemích EU stažen z trhu. Zřejmě jen nedostatek alternativ, ke čemuž došlo po stažení léků Lindaxa, Meridia a Sibutraminu, je příčinou, že se Adipex retard stále předepisuje, přestože byl kritizován.

Zpět